Alles over pigmentvlekken: oorzaken, soorten en behandelingen

Die verhalen van vroeger, waarin we onszelf royaal insmeerden met olie om vervolgens urenlang in de zon te liggen, worden tegenwoordig met enige verbazing ontvangen. Het is inmiddels algemeen bekend dat een teveel aan zonlicht schadelijk is en een directe oorzaak kan zijn van pigmentvlekken. Velen vinden dergelijke vlekken op zichtbare delen zoals het gezicht of de hals onaangenaam en zoeken naar manieren om ze te verminderen of te verwijderen. Hoewel de perceptie van de schoonheid van pigmentvlekken persoonlijk is, worden ze vaak geassocieerd met een oudere leeftijd, wat de motivatie om ze aan te pakken kan versterken. In dit blog delen we nuttige tips om pigmentvlekken te verminderen, te behandelen en te voorkomen.

Wat is de oorzaak van pigmentvlekken?

Hyperpigmentatie is de officiële benaming voor wat we vaak ‘bruine vlekken’ noemen. Deze pigmentvlekken zijn vaak zichtbaar op het gezicht, boven de borststreek en armen.

 

Pigment, of melanine, is een natuurlijke kleurstof in onze huid, geproduceerd door pigmentcellen. Deze cellen geven kleine hoeveelheden pigment af aan de buitenste huidlaag, waardoor onze huid donkerder wordt. Pigmentvlekken kunnen ontstaan door ongelijkmatige melanineproductie. Dit gebeurt vaak wanneer je wordt blootgesteld aan de zon terwijl je je niet voldoende hebt ingesmeerd met een SPF.

 

Andere oorzaken van pigmentvlekken zijn hormonale veranderingen door bijvoorbeeld de anticonceptiepil of zwangerschap, en post-inflammatoire hyperpigmentatie (PIH). Deze laatste vorm kan ontstaan na huidletsel zoals acne of diepe sneden. Zowel hormonale hyperpigmentatie als PIH kan verergerd worden door zonlicht.

Verschillende soorten pigmentvlekken

Lentigo solaris, beter bekend als ouderdomsvlekken of zonnevlekken, ontstaan door langdurige blootstelling aan UV-stralen. Deze ophopingen van pigment verschijnen wanneer pigmentcellen op bepaalde plaatsen meer pigment produceren dan elders.

Café-au-lait macula
Dit is een goedaardige, ovaalvormige pigmentvlek met de kleur van koffie met melk. Deze vlekken kunnen over het hele lichaam voorkomen, zijn vaak aangeboren en worden meestal zichtbaarder rond het tweede levensjaar.

Zwangerschapsmasker
Melasma, ook bekend als zwangerschapsmasker, komt bijna uitsluitend voor bij vrouwen.

Het pigment verschijnt in de vorm van zowel lichte als donkere vlekken op het gezicht. De pigmentvlekken centreren zich op het voorhoofd, de wangen, slapen, rond de ogen, of boven de bovenlip. Melasma ontstaat door zonnebaden zonder bescherming, hormonale schommelingen tijdens de zwangerschap of door bepaalde medicatie.

Vitiligo
Dit is een aandoening waarbij er geen donkere, maar juist witte vlekken verschijnen door het afsterven van pigmentcellen. De exacte oorzaak van deze aandoening is nog niet duidelijk.

 

Hoe kan je pigmentvlekken voorkomen?

De allerbelangrijkste stap in het voorkomen van pigmentvlekken is zonbescherming. Gebruik dagelijks, en vooral wanneer je buiten bent, een zonnebrandcrème met een hoge SPF. Het consistent aanbrengen van zonnebrandcrème en het regelmatig vernieuwen ervan beschermt je huid tegen UV-straling.

Hoe krijg je pigmentvlekken weg?

Pigmentvlekken kunnen zowel epidermaal (oppervlakkig) als dermaal (dieper in de huid) voorkomen. De oppervlakkigepigmentatie reageert vaak goed op behandelingen, zoals Intense Pulsed Light (IPL) behandelingen, peelings en Nano CellCare. Dieperliggende pigmentatie is helaas moeilijker te behandelen.

Wat kan je doen tegen pigmentvlekken?

Thuis aan de slag

Ga thuis aan de slag met bijvoorbeeld een exfoliant en scrubs. Dit kan helpen om de huid te vernieuwen, waardoor het pigment naar de oppervlakte komt en kan afschilferen. Hierdoor zal je huid er frisser uitzien en kunnen pigmentvlekken verminderen.

 

Lasertherapie

Vaak kan je bij een dermatoloog terecht voor lasertherapie. Een laser is een apparaat dat in korte tijd een zeer grote hoeveelheid licht geeft. Hiermee kan zeer gericht met milde behandelingen de bovenste laag van de huid worden behandeld. Intensievere behandelingen kunnen tot diepere huidlagen doordringen.

 

Nano CellCare: geef je lichaam een boost met vitamine C

Overweeg Nano CellCare voor een stralende huid van binnenuit. Deze therapie gebruikt uitsluitend natuurlijke ingrediënten en voedt het lichaam met vitamine C, lichaamseigen hyaluronzuur, en essentiële mineralen uit de Dode Zee, aangebracht via verneveling om diep in de huidcellen te dringen.

 

Vitamine C staat bekend als een van de krachtigste antioxidanten en speelt een cruciale rol in het aanpakken van hyperpigmentatie. Vitamine C helpt niet alleen bij het neutraliseren van vrije radicalen, maar kan ook het natuurlijke afweersysteem van de huid versterken tegen toekomstige schade door oxidatieve stress. Zo herstelt je huid van binnenuit.

 

Olga’s pigmentvlekken verdwenen door Nano CellCare therapie

Olga (55) had veel last van pigmentatie op haar armen en boven haar borststreek. Zij heeft veel laserbehandelingen gehad maar dat was ‘dweilen met de kraan open’, bij iedere zonnestraal kwam de pigmentatie terug.

 

Na een volledige kuur van 25 behandelingen begon haar huid al verbetering te tonen. Olga hield maandelijks de kuur bij en na 3,5 jaar vertelt ze stralend dat de pigmentatie weg is en dat ze haar egale huidskleur terug heeft.

 

Bekijk hier het verhaal van Olga.

 

Nano CellCare behandeling bij jou in de buurt

Wil je weten wat Nano CellCare voor jou kan betekenen? Maak dan een afspraak met een gecertificeerde Nano CellCare therapeut bij jou in de buurt via onze Treatment Locator.

Plan een Nano CellCare behandeling
Ervaar zelf de voordelen van Nano CellCare door een afspraak te maken met een gecertificeerde therapeut. Gebruik onze Treatment Locator om een therapeut bij jou in de buurt te vinden.

Share this