Alles wat je moet weten over rosacea: oorzaken, symptomen en (natuurlijke) behandelingen

Rosacea is meer dan slechts een kwestie van “rode wangen”. Deze chronische huidaandoening kan diverse klachten veroorzaken, waaronder bultjes, ontstekingen, en zelfs oogklachten. Mensen weten vaak maar weinig af van rosacea, verwarren het met acné of een allergische reactie. In dit blog behandelen we de oorzaken, symptomen en mogelijke behandelingen voor rosacea.

Wat is rosacea?

Rosacea is een chronische aandoening die zich voornamelijk voordoet in het gezicht. De letterlijke betekenis is “rood als een roos”. Rosacea komt het vaakst, maar niet uitsluitend, voor bij vrouwen tussen de 30 en 50 jaar. Maar wat isrosacea precies? En hoe onderscheidt het zich van andere huidaandoeningen zoals couperose en acne?

Andere benamingen voor laaggradige ontstekingen zijn ‘stille ontsteking’, ‘chronische ontsteking’ en ‘low grade inflammation’.

Symptomen van rosacea

De vier hoofdkenmerken van rosacea zijn roodheid, zichtbare bloedvaatjes (couperose), bultjes (papels) en puistjes (pustels). Bovendien heeft ongeveer de helft van de mensen met rosacea ook oogklachten. Andere veelvoorkomende symptomen zijn een branderig of stekend gevoel, droogheid en zwellingen.

Hoe verschilt rosacea met couperose en acne?

Rosacea en couperose delen sommige symptomen, zoals de aanwezigheid van verwijde rode bloedvaatjes. Maar, bijrosacea zijn er meestal nog andere klachten zoals bultjes en zwellingen. Tussen rosacea en acne bestaan ook duidelijke verschillen. Zo zijn mee-eters kenmerkend voor acne maar niet voor rosacea. De verwijde bloedvaatjes zijn wel typisch voor rosacea, maar weer niet voor acne.

Oorzaken van rosacea

De precieze oorzaak van rosacea is onbekend. Het ontstaat meestal rond het 30e levensjaar en komt vaker voor bij vrouwen en bij mensen met een licht huidtype. Uitwendige factoren zoals warmte, kou, zonlicht, cosmetica, alcohol, pittig eten en sommige geneesmiddelen kunnen de symptomen (tijdelijk) verergeren.

Dit kan je zelf doen tegen rosacea

Zelfzorg speelt een belangrijke rol in het beheersen van rosacea. Hieronder volgen enkele effectieve zelfzorgtips die je vandaag nog kunt toepassen:

  • Vermijd bekende triggers: Warmte, kou, wind, hete dranken, intense lichamelijke inspanning, gekruid eten, en alcohol kunnen rosacea-symptomen verergeren. Het bijhouden van een dagboek kan helpen om je persoonlijke triggers te identificeren.
  • Zonbescherming: Bescherm je huid tegen de zon door dagelijks een zonnebrandcrème met een hoge SPF (minimaal 15) te gebruiken. Zonlicht is een bekende trigger voor rosacea.
  • Milde huidverzorging: Kies voor huidverzorgingsproducten en cosmetica die specifiek bedoeld zijn voor een gevoelige huid en om irritatie te vermijden. Vermijd harde scrubs en alcoholhoudende producten.
  • Camouflerende cosmetica: Voor velen kan het gebruik van groen-tintige primers of concealers die roodheid neutraliseren, helpen om ze

Professionele behandelingen voor rosacea

Artsen kunnen een scala aan crèmes voorschrijven die ingrediënten bevatten zoals azelaïnezuur, ivermectine of antibiotica. Ook is er medicatie voor ernstige gevallen, zoals pillen met doxycycline.

 

 

OPL bij rosacea
OPL staat voor Optimized Pulsed Light. Bij deze therapie worden lichtpulsjes afgegeven die door de bloedvaatjes worden geabsorbeerd. De vaatjes worden zo als het ware verhit en afgebroken. Het zorgt voor een duidelijke vermindering van roodheid en couperose.

Natuurlijke behandeling om rosacea te beëindigen

Heb je al verschillende oplossingen gezocht en geprobeerd, maar lijkt niets te werken? Overweeg dan Nano CellCare therapie. Tijdens deze behandeling wordt een innovatieve technologie toegepast die lichaamseigen hyaluronzuur, essentiële mineralen uit de Dode Zee en vitamine C omzet in nanodeeltjes. De stoffen worden via verneveling op de huid aangebracht, waardoor het lichaam tot op celniveau kan worden gevoed en hersteld. De behandeling is enkel op natuurlijke ingrediënten gebaseerd.

 

Verschillende mensen met rosacea ervaarden na een aantal behandelingen dat hun huid veel rustiger is geworden. Bekijk de video van Mathilde, na de Nano CellCare behandelingen had zij veel minder last van rosacea. Ook Suzanervaarde dat haar huid veel rustiger is geworden en er jonger uitziet.

 

Nano CellCare behandeling bij jou in de buurt

Ontdek wat Nano CellCare voor jouw huid kan doen door een afspraak te maken met een gecertificeerde therapeut in jouw buurt via onze Treatment Locator. Ben je onder behandeling bij een een arts of specialist, overleg dan of Nano CellCare een geschikte optie voor jou is.

Share this