Laaggradige ontstekingen: oorzaken, symptomen en behandelingen

Laaggradige ontstekingen, ook wel chronische ontstekingen genoemd, vormen een sluipend gevaar voor onze gezondheid. Ze blijven vaak onder de radar, omdat de symptomen niet direct merkbaar zijn, maar de gevolgen kunnen op lange termijn ernstig zijn. In dit blog duiken we dieper in het onderwerp laaggradige ontstekingen. We bespreken wat het is, hoe het ontstaat, de symptomen, de diagnose, hoe we het kunnen voorkomen en behandelen.

Wat zijn laaggradige ontstekingen?

Een acute ontsteking hebben we allemaal wel eens. Dat ontstaat bijvoorbeeld als je iets verzwikt of een wond hebt. Je lichaam reageert met duidelijke symptomen zoals roodheid, zwelling, en pijn. Dit zijn tekenen dat het immuunsysteem actief is om de schade te herstellen. Bij laaggradige ontstekingen is de mate van ontsteking minder dan bij een acute ontsteking, maar het proces blijft doorgaan. Er zijn geen directe symptomen waardoor ze onopgemerkt in je lichaam blijven. Zo wordt langzaam schade aangericht aan je lichaam.

 

Andere benamingen voor laaggradige ontstekingen zijn ‘stille ontsteking’, ‘chronische ontsteking’ en ‘low grade inflammation’.

Oorzaken van laaggradige ontstekingen

De voornaamste oorzaak van laaggradige ontstekingen ligt in onze moderne leefstijl. Ongezonde voeding, chronische stress, en een inactieve levenswijze zijn allemaal factoren die bijdragen aan de ontwikkeling van chronische ontstekingen. Deze levensstijlfactoren verhogen de ontstekingsbelasting in het lichaam, wat op de lange termijn kan leiden tot diverse (chronische) ziekten.

Symptomen van laaggradige ontstekingen

Zoals benoemd kunnen laaggradige ontstekingen lang onopgemerkt blijven. De meest voorkomende symptomen zijn vermoeidheid, spier- en gewrichtspijn, hoofdpijn, en een gevoeligheid voor infecties. Bovendien verhogen laaggradige ontstekingen het risico op ernstige chronische aandoeningen, zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten, en Alzheimer.

Zo meet je of je laaggradige ontstekingen hebt

Laaggradige ontstekingen kunnen worden onderzocht aan de hand van specifieke ontstekingsmarkers in het bloed, zoals CRP-waarde, HS-CRP, en verschillende andere indicatoren. Een bloedtest kan dus inzicht geven in de aanwezigheid en ernst van laaggradige ontstekingen.

Tips waarmee je laaggradige ontstekingen voorkomt

Gelukkig kan je zelf al veel doen om chronische ontstekingen en de schadelijke effecten ervan op het lichaam te bestrijden:

  • Eet ontstekingsremmend voedsel zoals, fruit, groenten, noten, volle granen, vette vis (zalm, sardines, tonijn) en gezonde oliën. Eet juist minder eenvoudige suikers (frisdrank, snoep) en geraffineerde koolhydraten (koekjes, taart).
  • Probeer ten minste 150 minuten te sporten per week en combineer dat met krachtsessies.
  • Let op je slaap. Zeven tot negen uur is aanbevolen.
  • Rook niet en drink niet te veel alcohol.
  • Probeer stress zo veel mogelijk te voorkomen.

Een natuurlijk alternatief om laaggradige ontstekingen tegen te gaan: Nano CellCare

Nano CellCare therapie combineert drie essentiële ingrediënten:

  • Hyaluronzuur: Een suiker-molecuul dat van nature in ons lichaam voorkomt. Hyaluronzuur draagt eraan bij dat we soepel kunnen bewegen, het versnelt wondgenezing en werkt ontstekingsremmend. Deze stof neemt vanaf het 22ste levensjaar af in ons lichaam.
  • Vitamine C: Belangrijk voor gezonde botten, pezen, banden, bloedvaten en bloedcirculatie.
  • Mineralen uit de Dode Zee: Deze ondersteunen de hormonale balans, verbeteren de hydratatie en versterken het immuunsysteem.

Hoe werkt Nano CellCare therapie:

De therapie werkt door hyaluronzuur, mineralen van het zout uit de Dode Zee en vitamine C

om te zetten in vloeibare nanodeeltjes. Deze worden via een siliconen handstuk als nevel toegediend, waardoor ze tot op celniveau kunnen doordringen. Dit kan een positieve impact hebben op laaggradige ontstekingen.

Conclusie

Laaggradige ontstekingen zijn een verborgen gevaar voor onze gezondheid, maar door bewustzijn en levensstijlaanpassingen kunnen we de risico’s aanzienlijk verminderen. Door gezonde voeding, regelmatige lichaamsbeweging, en voldoende rust, kunnen we ons lichaam beschermen tegen de stille schade van chronische ontstekingen. Natuurlijke therapieën zoals Nano CellCare bieden aanvullende opties voor diegenen die op zoek zijn naar manieren om hun welzijn en vitaliteit te verbeteren.

Bezoek onze treatment locator en vind een Nano CellCare therapeut bij jou in de buurt.

Share this